21/11/2024

Fagforening – skal jeg?

Som aktiv på jobmarkedet, og som fast lønmodtager, så burde man, for at sikre sine egne interesser og sørge for ens fremtid, være medlem af både en fagforening og en a-kasse. Nogle steder, er der kombinationstilbud at indhente, så man billigere kan være medlem af begge dele, i stedet for at være medlem af en fagforening hos Krifa f.eks., men så samtidig være a-kasse medlem hos Min A-kasse. Der er altså ekstra penge at spare, ved at samle sine interesser på ét sted, men ens fremtid på jobmarkedet er også dobbelt sikret.

Forskellen på a-kasser og fagforeninger er egentlig ganske simpel. Det er a-kasserne, som varetager udbetalingen af ens arbejdsløshedsunderstøttelse, dagpenge i daglig tale, hvis man skulle blive arbejdsledig. Dette er noget, som fagforeningerne ikke kan hjælpe med.

Hos en fagforening får man dog en ufattelig bred vifte af gode tilbud, som er skræddersyet til ens behov, hvad end det handler om videreuddannelse, hjælp til overenskomst forhandlinger, juridisk hjælp, eller sociale kurser der hjælper en omgås kollegaer bedre og skabe et positivt arbejdsmiljø.

Det som er alle fagforeningers speciale, er deres store juridiske støtte i forbindelse med arbejdsmæssige situationer, som nu engang måtte kræve juridisk bistand. Er man blevet chikaneret, føler man sig udsat, uretfærdigt behandlet, eller er der bred uenighed mellem den ansatte og virksomhedens ledelse, så har fagforeningerne en række jurister, som står klar i kulissen til at hjælpe det pågældende medlem. Det er en force fagforeningerne har, og det er da også her, at størstedelen af medlemmerne af fagforeningerne er glade for deres medlemskab. Den juridiske støtte man modtager, er uvurderlig prismæssigt, i forhold til hvis man selv skulle have etableret advokatkontakt og få stablet en sag på benene, var man ikke medlem af en fagforening. Det er en proces som kører forholdsvis uden alt for meget arbejde fra lønmodtagerens side—fagforeningen og deres jurister tager det tunge læs for en.

Samtidig tilbyder alle fagforeninger også en lang række medlemsfordele. Det være sig forskellige kurser og workshops, seminar og andre former for yderligere uddannelse, som kan være medvirkende til at højne ens arbejdsprofil. Der er også mere sociale kurser, som f.eks. arbejder med mobning, noget som desværre er en stigende tendens på arbejdsmarkedet. Her tilbyder fagforeningerne uddannelse og information omkring området, så man kan undgå mobning, men også stoppe mobning hvis man ser det ske. Det er som regel gratis kurser, som bliver betalt via ens månedlige kontingentindbetaling.

Priserne på de fleste fagforeninger er på omkring de 100 kr. Det er få håndører at trække ud af budgettet, i forhold til de ydelser, tilbud, og den vejledning man får igennem ens fagforening. Det at være medlem er at sikre en selv på arbejdsmarkedet, og tjener samme formål som ens private forsikringer—man håber ikke man får behov for det, men det er bedre at betale til det, end at lade være, for når uheldet er ude, så er den hjælp og rådgivning man får, helt uvurderlig.

Senest opdateret marts 23rd, 2023 kl 11:00 pm